فرق وکیل با مشاور حقوقی چیست؟ معمولا افرادی که برای انجام کارهای حقوقی خود به وکیل نیاز دارند، از وکلا و مشاوران حقوقی کمک می گیرند. نکته قابل توجه این است که بسیاری از افراد وکیل و مشاوره حقوقی را یکی می دانند و به همین دلیل نمی توانند تصمیم بگیرند که چه زمانی به مشاور و چه زمانی به وکیل نیاز دارند. از طرفی باید بدانید که هر کدام از این افراد وظایف متفاوتی دارند و در مسائل مشخصی می توانند به شما کمک کنند. با توجه به این موضوع در صورتی که قصد دارید به مسائل حقوقی خود رسیدگی کنید، بهتر است در ابتدا فرق وکیل با مشاور حقوقی را بدانید. سپس می توانید بر اساس نیاز خود از آن ها کمک بگیرید و به حل مسائل حقوقی خود بپردازید. به همین دلیل در ادامه قصد داریم شما را با تفاوت میان مشاور حقوقی و وکیل به طور کامل آشنا کنیم.
وکیل کیست و چه وظیفه ای دارد؟
برای اینکه بتوانید فرق وکیل با مشاور حقوقی را بدانید در ابتدا باید با وظایف هر کدام از آن ها آشنا شوید. مطابق با ماده 656 در قانون مدنی ایران، وکیل به کسی گفته می شود که وکالت شخص دیگری را به عهده می گیرد. وکالت نیز قراردادی می باشد که یکی از طرفین آن (وکیل) برای انجام دادن امری مشخص نایب طرف دیگر (موکل) می شود. طی مفاد درج شده در این قرارداد موکل و وکیل در برابر یکدیگر دارای وظایف مشخصی هستند که باید آن ها را انجام دهند. وکیل می تواند به موکل خود مشاوره حقوقی بدهد و برای دفاع از او به عنوان نماینده موکل خود در دادگاه و مراجع مربوطه حاضر شود. شخصی که به عنوان وکیل فعالیت می کند باید در رشته حقوق درس خوانده و در دوره های کانون وکلا شرکت کرده باشد.
مهم ترین وظایف وکیل عبارتند از:
• مشاوره حقوقی و کیفری به موکل خود در زمینه مشکل ایجاد شده
• تهیه نمودن پیش نویس و تنظیم قرارداد به منظور حضور در پرونده و رسیدگی به امور مربوطه
• حاضر شدن در دادگاه برای دفاع از موکل و به عنوان نماینده او
• مشارکت در انواع مذاکره و جلسات برای بررسی دقیق تر پرونده و ارائه مدارک لازم
• جمع آوری نمودن اسناد و مدارک لازم برای دفاع از موکل در دادگاه
• ارائه نمودن شواهد و مدارک به قاضی پرونده
• تحلیل نمودن نتیجه دادگاه با استفاده از علم و دانش قضایی
مشاور حقوقی کیست و چه وظیفه ای دارد؟
مشاور حقوقی شخصی می باشد که از دانش بالایی در زمینه مسائل حقوقی بهره مند است. به همین دلیل می تواند در زمینه قوانین و مسائل حقوقی به انواع شرکت های دولتی و حقوقی، اداره ها و … کمک کند. به طور مثال مدیران اجرایی برای اینکه بتوانند تصمیمات درستی بگیرند و در کسب و کار خود موفق شوند، باید نسبت به قوانین حقوقی آگاهی بالایی داشته باشند. این کار تنها زمانی ممکن است که مدیران با مشاور حقوقی مشورت نمایند و برای جلوگیری از ضررهای جبران ناپذیر از او کمک بگیرند. به همین دلیل است که امروزه در اکثر شرکت های بزرگ و موفق با بخش مشاوره حقوقی مواجه می شوید.
شناخت وظایف مشاور حقوقی می تواند به شما کمک کند تا با اصلی ترین فرق وکیل با مشاور حقوقی آشنا شوید. این وظایف عبارتند از:
• مشاوره در زمینه امور مرتبط با دعاوی حقوقی (در برخی از مواقع شرکت ها و مدیران به جای استفاده از وکلای دادگستری از مشاوران حقوقی برای رسیدگی به پرونده های حقوقی کمک می گیرند.)
• رسیدگی به مسائل مربوط به انواع قراردادها مانند بررسی مفاد قرارداد، شفاف سازی آن ها، تایید و یا رد کردن مفاد قرارداد، تاییدیه نهایی برای امضای قرارداد و …
• انجام تحقیقات برای رسیدگی به امور مورد نظر شخص متقاضی
• تنظیم و ارائه پیش نویس و قرارداد
• تنظیم انواع اظهارنامه، ترازنامه و … به منظور رسیدگی به امور مالیاتی
• بررسی شرایط مناسب برای سرمایه گذاری، خرید و فروش، شراکت و …
مهم ترین فرق وکیل و مشاور حقوقی
تفاوت میان الزامات شغلی مهم ترین فرق وکیل با مشاور حقوقی محسوب می شود. به طور کلی شرایط اشتغال وکلا و مشاوران حقوقی با یکدیگر متفاوت است. اشخاصی که در مقطع کارشناسی حقوق فارغ التحصیل شده باشند، می توانند با شرکت در آزمون سراسری وکالت و قبول شدن در آن، برای شرکت در دوره کارآموزی وکالت اقدام نمایند. پس از گذراندن این دوره که زیر نظر کانون وکلای دادگستری برگزار می شود، می توانند پروانه وکالت خود را دریافت کنند. در نهایت نیز این اشخاص می توانند به عنوان وکیل دادگستری فعالیت خود را آغاز نمایند.
برای فعالیت به عنوان مشاور حقوقی افرادی که در مقطع کارشناسی حقوق فارغ التحصیل شده اند، باید دوره های مشاوره را طی نمایند. این دوره ها در مراکز آموزشی بسیار معتبر برگزار شده و به موضوعات حقوق تجارت، مدنی، کیفری و خانواده می پردازند. با گذراندن این دوره های آموزشی و دریافت گواهینامه مشاوره، این افراد می توانند به عنوان مشاور حقوقی فعالیت خود را شروع کنند.
تفاوت های قابل ملاحظه وکیل و مشاور حقوقی
اگر برای رسیدگی به مسائل حقوقی خود به وکیل یا مشاوره نیاز دارید، در ابتدا باید فرق وکیل با مشاور حقوقی را بشناسید. از مهم ترین تفاوت های وکیل و مشاور حقوقی می توان به موارد زیر اشاره داشت.
فعالیت:
وکیل با دریافت پروانه وکالت می تواند در تمام پرونده های کیفری، حقوقی، خانوادگی و … ورود نماید. در صورتی که مشاور حقوقی اکثرا به بررسی مسائل حقوقی می پردازد و در مسائل کیفری دخالت نمی کند.
درآمد:
میزان درآمد وکلا و مشاوران حقوقی به عوامل مختلفی مانند سابقه کار، میزان تخصص، نوع فعالیت و … بستگی دارد. با این وجود وکلا به دلیل اینکه پروانه وکالت دارند و در پرونده های فعال حاضر می شوند، درآمد بیشتری نسبت به مشاوران حقوقی دارند.
حوزه کاری:
بازه فعالیت وکلا بسیار گسترده تر از مشاوران می باشد. معمولا وکلا در حوزه حقوق جزایی، مدنی، خانواده و تجارت فعالیت می نمایند. در صورتی که مشاوران حقوقی تنها در زمینه مشاوره شغلی، حقوقی، خانواده و تحصیلی کار می کنند.
مسئولیت:
مشاور حقوقی و وکیل نسبت به متقاضی و موکل خود مسئولیت های مختلفی را بر عهده دارند. با این وجود وکلا می توانند در زمینه مشاوره حقوقی نیز فعالیت داشته باشند. از طرفی در صورت بروز مشکل، وکلا ممکن است مجبور به پرداخت خسارت شوند. به همین دلیل است که وکلا مسئولیت بیشتری نسبت به مشاوران دارند.
استقلال کاری:
میزان استقلال کاری وکیل و مشاور حقوقی نیز با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی مشاوران حقوقی در یک بازه زمانی مشخص فعالیت می کنند و هر زمان که متقاضیان به مشاوره نیاز دارند، باید در دسترس باشند. در صورتی که ساعت کاری وکلا منعطف بوده و به برنامه ریزی خود آن ها بستگی دارد. همچنین وکلا می توانند پرونده های خود را کاملا اختیاری انتخاب نمایند.
استرس و فشار کاری:
در بسیاری از مواقع تصمیمات و میزان تخصص وکلا می تواند در تعیین سرنوشت موکلان آن ها نقش بسیار حیاتی داشته باشد. از طرفی در بسیاری از مواقع وکلا با مسائل بسیار حساس و پیچیده ای مواجه هستند. با توجه به این موضوع در بسیاری از مواقع ممکن است ساعت ها بدون وقفه و استراحت روی یک پرونده وقت بگذارند و جمعه ها نیز سر کار باشند. به همین دلیل است که وکلا نسبت به مشاوران حقوقی فشار کاری و استرس بسیار بالاتری را تجربه می کنند.
فرصت شغلی:
مشاور حقوقی به راحتی می تواند در دفتر خود مشغول به کار شود و یا اینکه مسئولیت مشاوره یک مجموعه را به عهده بگیرد. بنابراین اکثر افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، می توانند کار مناسبی داشته باشند. در رابطه با وکلا باید گفت که وکالت یک شغل کاملا رقابتی بوده و هر چقدر وکیل حرفه ای تر و متخصص تر باشد، می تواند فرصت شغلی بهتر و بیشتری داشته باشد. نکته قابل توجه این است که موکلان برای انتخاب وکیل حساسیت بیشتری به خرج می دهند و فاکتورهای مختلفی را در اولویت قرار می دهند. بنابراین ممکن است یک وکیل بتواند دو پرونده را به صورت همزمان بپذیرد و یک وکیل تا چند ماه نتواند پرونده ای را دریافت کند.
جمع بندی
به طور کلی شناخت فرق وکیل با مشاور حقوقی می تواند به شما کمک کند تا در زمان نیاز بتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید. از آنجایی که وکیل و مشاور حقوقی هر دو در حوزه حقوق تحصیل و فعالیت می کنند، بسیاری از افراد تفاوت میان آن ها را نمی دانند. به همین دلیل در زمان نیاز به وکیل و یا مشاور دچار اشتباه می شوند. با توجه به این موضوع شناخت تفاوت های وکیل و مشاور حقوقی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
میزان درآمد وکیل و مشاور حقوقی با یکدیگر فرق داشته و ماهیت اصلی فعالیت آن ها نیز متفاوت می باشد. به طور مثال وکلا می توانند به عنوان نماینده موکل خود در دادگاه ها و یا مراجع قضایی مرتبط حاضر شوند. در صورتی که مشاوران حقوقی اکثرا فعالیت ها را در محل کار خود مدیریت می نمایند و در هر زمینه ای که نیاز باشد، آگاهی متقاضیان را افزایش می دهند.
در موارد فوق تفاوت های میان وکیل و مشاور حقوقی را به طور کامل برای شما شرح داده ایم. با بررسی این تفاوت ها به راحتی می توانید با توجه به شرایط خود مناسب ترین آن ها را انتخاب نمایید. به طور مثال در صورتی که دچار یک پرونده حقوقی شده اید و نیاز است تا در دادگاه مربوطه از حق خود دفاع کنید، بهتر است یک وکیل حرفه ای انتخاب نمایید. اگر مدیر یک مجموعه یا شرکت هستید و نیاز دارید تا کسی شما را در زمینه مسائل حقوقی راهنمایی کند، می توانید یک مشاور حقوقی داشته باشید. مشاور حقوقی در تنظیم قراردادها، اظهارنامه ها، شرایط مالیاتی، قوانین مربوط به شرایط کار و … آگاهی شما را افزایش خواهد داد.
سوالات متداول
اصلی ترین فرق وکیل با مشاور حقوقی چیست؟
اگر بخواهیم در یکی دو جمله فرق وکیل با مشاور حقوقی را تعریف کنیم، باید بگوییم که وکیل به عنوان یک نماینده و برای دفاع از حقوق موکل خود فعالیت می کند. در صورتی که مشاور حقوقی به کار مشاوره، راهنمایی و اطلاع رسانی می پردازد. از طرفی وکیل باید در کانون وکلای دادگستری عضو باشد، اما مشاور حقوقی برای انجام کار خود به عضویت در کانون نیازی ندارد.
مسئولیت کدام شغل بیشتر است؟
یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با فرق وکیل با مشاور حقوقی پرسیده می شود، این است که کدام یکی از این مشاغل مسئولیت بیشتری دارند. به طور کلی هر کدام از این افراد با توجه به وظایف خود، مسئولیت های متفاوتی خواهند داشت. بنابراین نمی توان گفت که کدام یک مسئولیت بیشتری را به عهده دارند. با این وجود وکلا می توانند مسئولیت مشاوره حقوقی را نیز بر عهده داشته باشند، که در این صورت مسئولیت آن ها بیشتر خواهد شد.
چه زمانی که مشاور حقوقی و چه زمانی به وکیل نیاز داریم؟
یک نکته بسیار مهم در رابطه با فرق وکیل با مشاور حقوقی وجود دارد، آن هم مربوط به زمان احتیاج به وکیل و مشاور می باشد. بهتر است بدانید که برای حضور مشاور حقوقی شما می توانید در هر زمان که به اطلاعات و آگاهی بیشتر نیاز داشتید، اقدام نمایید. به طور کلی مشاور حقوقی می تواند به تمام مسائل و یا حتی سوالات حقوقی شما پاسخ دهد. در صورتی که وکیل وظیفه رسیدگی به پرونده حقوقی و یا کیفری را بر عهده می گیرد. با توجه به این موضوع تا زمانی که پرونده ای نداشته باشید، نمی توانید از وکیل کمک بگیرید.
برای انتخاب وکیل و یا مشاور حقوقی چکار باید کرد؟
همانطور که گفته شد شرایط شما تعیین می کند که آیا به وکیل نیاز دارید یا به مشاور حقوقی؟
با این وجود برای دریافت اطلاعات دقیق تر و آگاهی بیشتر نسبت به شرایط خود می توانید از موسسات حقوقی معتبر کمک بگیرید. موسسه حقوقی یو وکیل از تخصصی ترین مراکز حقوقی فعال در ایران است که می تواند شما را در زمینه انتخاب وکیل یا مشاور راهنمایی کند. از طرفی این مجموعه می تواند به شما کمک کرده تا بهترین وکیل و یا بهترین مشاور حقوقی را نیز بشناسید و از او کمک بگیرید.