اعتراض به رای اداره کار از ابتدایی ترین حقوق کارگر و کارفرما بوده که قانون کار آن را به طور جدی مورد توجه قرار می دهد. به طور کلی ارتباط میان کارگر و کارفرما یکی از رایج ترین روابط حقوقی و اجتماعی می باشد که باید مطابق با قرارداد کار پیش برود. تنظیم این قرارداد می تواند تا حد بسیار زیادی از بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما جلوگیری نماید. بهتر است بدانید که کارگر و کارفرما نسبت به یکدیگر تعهداتی دارند که باید آن ها را به طور تمام و کمال انجام دهند. در برخی از مواقع ممکن است یکی از طرفین نسبت به وظایف خود کوتاهی کند و منجر به اختلاف و نارضایتی شود. در این صورت طرف ناراضی می تواند نسبت به موضوع اتفاق افتاده شکایت کند و طرح دعوا نماید.
اداره کار به شکایت او رسیدگی کرده و رای نهایی را صادر می کند. در برخی از مواقع ممکن است کارگر و یا کارفرما نسبت به رای صادر شده معترض باشند. در این صورت می توانند برای اعتراض به رای اداره کار اقدام کرده و درخواست تجدید نظر نمایند. با توجه به این موضوع در ادامه قصد داریم شما را با نحوه اعتراض به رای اداره کار به طور کامل آشنا کنیم.
رسیدگی به اختلاف بین کارگر و کارفرما
در صورت بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما در اولین قدم باید به سازش با یکدیگر بپردازند. به همین دلیل است که در اولین مرحله شکایت آن ها به انجمن صنفی ارجاع داده می شود. در این انجمن موضوع شکایت مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت راه حل سازش ارائه می گردد. در صورتی که با سازش مشکل میان آن ها برطرف نشود، پرونده شکایت به مراجع بالاتر ارجاع داده می شود. هیات حل اختلاف اداره کار موضوع را بررسی کرده و در نهایت رای صادر می کند.
مطابق با ماده 164 در قانون کار، جلسه دادرسی هیات اداره کار توسط سه نفر اداره می شود و رای نهایی با توجه به اکثریت آرا تعیین می گردد. با این وجود در صورتی که هر کدام از طرفین دعوا نسبت به رای صادر شده معترض باشند، می توانند اعتراض خود را اعلام نمایند. پس از ثبت اعتراض به رای اداره کار پرونده مجدد مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت صلاحدید رای صادره تغییر داده می شود. در نهایت نیز رای نهایی صادر شده و طرفین باید مطابق با آن رفتار کنند.
آیا می توان به رای اداره کار اعتراض کرد؟
اعتراض به رای اداره کار زمانی قابل اجرا می باشد که پرونده پس از بررسی هیات تشخیص کار به شورای حل اختلاف ارجاع می گردد. هیات حل اختلاف اداره کار وظیفه دارد تا پرنده های ارجاع شده از هیات تشخیص را که مورد اعتراض قرار گرفته اند بررسی کنند. معمولا در هیات تشخیص رای اولیه در رابطه با اختلاف بین کارگر و کارفرما صادر می گردد. زمانی که یکی از طرفین دعوا نسبت به رای صادره اعتراض کند، پرونده به هیات حل اختلاف ارجاع داده می شود. هیات حل اختلاف دفاعیه کارفرما و کارگر را به طور دقیق مورد بررسی قرار داده و رای قطعی را صادر می نماید. به طور کلی هیات حل اختلاف مسئول بررسی مجدد رای صادر شده توسط هیات تشخیص اداره کار می باشد.
توجه داشته باشید که اعتراض به رای اداره کار تنها زمانی امکان پذیر است که رای توسط هیات تشخیص صادر شده باشد. پس از آن هیات حل اختلاف مجدد پرونده را مورد بررسی قرار داده و رای قطعی صادر می کند. در صورت ارائه رای قطعی توسط شورای حل اختلاف اداره کار دیگر نمی توان نسبت به آن اعتراض نمود. البته در برخی از مواقع کارفرما و یا کارگر می توانند برای نقض رای درخواست دهند. این موضوع روند حقوقی نسبتا پیچیده ای داشته و بهتر است توسط وکیل پیگیری شود. معمولا رای قطعی هیات حل اختلاف قابل اعتراض نیست و باید برای نقض آن به دیوان عدالت اداری مراجعه نمود. در صورتی که حکم اجرایی شده باشد نیز می توان از طریق نقص رای آن را متوقف نماید.
نکات کلیدی در دادرسی و جلسه حل اختلاف کارگر و کارفرما
برای رسیدگی به اختلاف بین کارگر و کارفرما باید شرایط لازم را مورد توجه قرار داد. این شرایط عبارتند از:
• فرم و دادخواست طرح دعوا و یا اعتراض به رای اداره کار باید به زبان فارسی تکمیل شود.
• برای ثبت درخواست می توان از طریق سامانه مربوط به جامع روابط کار اقدام نمود.
• حضور هر کدام از طرفین دعوا برای یکبار در جلسه دادرسی الزامی می باشد. در غیر این صورت فرد غایب حق اعتراض به رای اداره کار را ندارد.
• هر کدام از طرفین دعوا به شکل کتبی برای رسیدگی به جلسه دادرسی دعوت می شوند. طی جلسه دادرسی طرفین دعوا باید مدارک و ادله خود را ارائه نمایند تا دادرسی با توجه به آن ها انجام شود.
• در صورت عدم حضور خواهان یا خوانده باید وکیل و یا نماینده تام الاختیار او در جلسه دادرسی حاضر شود.
• در صورتی که خواهان و یا خوانده در جلسه دادرسی حاضر نشوند، باید عدم حضور آن ها ضروری باشد. تنها در این صورت است که یک جلسه تجدید برگزار خواهد شد.
• برای رسیدگی به پرونده اختلاف بین کارگر و کارفرما نیازی به پرداخت هزینه نیست.
• برای اعتراض به رای اداره کار باید حتما تخلفات اتفاق افتاده بارز باشد. در غیر این صورت احتمال تغییر رای اداره کار ممکن نیست.
مراحل اعتراض به رای اداره کار
برای اعتراض به رای اداره کار می توان به صورت حضوری و یا اینترنتی اقدام نمود. مراحل ثبت اعتراض از طریق هر کدام از این روش ها به شرح زیر می باشند.
• ثبت اعتراض به رای اداره کار به صورت اینترنتی:
در صورتی که بخواهید برای اعتراض به رای اداره کار به صورت اینترنتی اقدام نمایید، باید مراحل زیر را طی کنید.
– در ابتدا وارد سایت جامع روابط کار شده و ثبت نام انجام دهید.
– پس از دریافت رمز عبور و نام کاربری می توانید از طریق ورود به سامانه وارد حساب کاربری شوید.
– در ادامه بخش مربوط به خدمات را باز کرده و سپس برای بار دوم وارد پنجره خدمات شوید.
– در قسمت مربوط به اداره روابط کار، گزینه دادخواست تجدید نظر را انتخاب نمایید و درخواست خود را ثبت کنید.
– پنجره ای پیش روی شما باز خواهد شد که باید در آن اطلاعات درخواست شده را وارد کنید و در نهایت ثبت اعتراض را بزنید.
– اعتراض شما ثبت شده و نتیجه آن پس از بررسی به شما اطلاع داده خواهد شد.
• ثبت اعتراض به صورت حضوری:
اگر بخواهید برای اعتراض به رای اداره کار به صورت حضوری اقدام نمایید، باید از طریق دیوان عدالت اداری این کار را انجام دهید. برای ثبت اعتراض به رای نیاز است تا مراحل زیر را طی کنید.
– در ابتدا رای صادر شده از طرف هیات تشخیص اداره کار به شما ابلاغ می گردد.
– در صورتی که نسبت به رای صادره اعتراض دارید باید فرم مربوط به ثبت اعتراض را پرینت کرده و به طور کامل پر کنید.
– سپس فرم تکمیل شده را به همراه مدارک لازم به دیوان عدالت اداری تحویل دهید.
– اعتراض شما ثبت می گردد و پرونده شما به هیات حل اختلاف اداره کار ارجاع خواهد شد.
– هیات حل اختلاف درخواست شما را مورد بررسی مجدد قرار می دهد و رای قطعی را اعلام می کند.
مهلت اعتراض به رای اداره کار
مطابق با ماده 159 در قانون کار، مهلت مشخصی تعیین شده که افراد می توانند در آن بازه برای اعتراض به رای اداره کار اقدام کنند. مطابق با این ماده افرادی که نسبت به رای اداره کار معترض هستند پس از ابلاغ رای نهایی هیات تشخیص 15 روز زمان دارند تا نسبت به رای صادره اعتراض کنند. با توجه به این موضوع اگر افراد در این بازه زمانی اعتراض خود را ثبت نکنند، دیگر قادر به اعتراض نیستند و باید رای صادر شده را بپذیرند.
در صورتی که اعتراض به رای اداره کار توسط شورای حل اختلاف نیز رد شود و فرد مجدد نسبت به آن معترض باشد، باید به دیوان عدالت اداری مراجعه نماید. البته اعتراض به رای هیات حل اختلاف ممکن نیست و تنها می توان برای نقض رای صادر شده اقدام کرد. در این صورت افرادی که داخل کشور هستند 3 ماه و افرادی که خارج از کشور می باشند 6 ماه زمان دارند تا اعتراض خود را ثبت نمایند.
مشاوره حقوقی در زمینه اعتراض به رای اداره کار
اعتراض به رای اداره کار از نظر حقوقی می تواند روند نسبتا سخت و پیچیده ای داشته باشد. به همین دلیل است که مشاوره حقوقی پیش از ثبت شکایت و اعتراض از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. به طور کلی باید بدانید که اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار زمانی مورد تایید و بررسی قرار می گیرد که مشخص شود رای صادره خلاف قوانین کار است. با توجه به این موضوع توصیه می شود که حتما در زمان تنظیم شکایت از کارفرما یا کارگر، مدارک و ادله محکمه پسندی ارائه شود که نشان دهنده تخلف فرد مقابل است. در این صورت رای صادر شده از طرف اداره کار حتما به نفع شاکی خواهد بود.
برای اینکه بتوانید به درستی از حق خود دفاع کنید و مدارک لازم برای اثبات تخلف را بشناسید، بهتر است از مشاور حقوقی و وکیل کمک بگیرید. موسسه حقوقی یو وکیل یکی از حرفه ای ترین مراکز حقوقی ایران بوده که از تعدادی وکیل متخصص و مشاور حقوقی مجرب تشکیل شده است. بنابراین پیش از تنظیم شکایت می توانید با کارشناسان موسسه تماس بگیرید تا شما را در رابطه با این موضوع راهنمایی کنند.
همچنین پیش از اعتراض به رای اداره کار بهتر است از وکیل بخواهید رای صادر شده را با توجه به موضوع شکایت و مدارک ارائه شده بررسی نماید. در این صورت می توانید بفهمید که آیا اعتراض به رای می تواند تاثیری داشته باشد یا خیر؟
جمع بندی
به طور کلی باید گفت که اختلاف بین کارگر و کارفرما از رایج ترین مشکلاتی می باشد که در مسائل کاری اتفاق می افتد. به همین دلیل آن ها می توانند نسبت به اختلاف ایجاد شده شکایت تنظیم نمایند و حقوق خود را به صورت قانونی مطالبه کنند. پرونده شکایت در اولین مرحله به انجمن صنفی ارجاع داده می شود تا در صورت امکان طرفین دعوا با یکدیگر سازش نمایند. اگر سازش انجام نشود پرونده به هیات تشخیص فرستاده می شود تا نسبت به آن حکم صادر شود.
در صورت اعتراض به رای اداره کار باید در مهلت تعیین شده اعتراض ثبت شود. در غیر اینصورت رسیدگی به اعتراض ممکن نیست. اگر اعتراض در زمان مشخص شده ثبت شود، پرونده به هیات حل اختلاف رفته و مجدد مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت نیز رای قطعی صادر می شود که امکان اعتراض به آن وجود ندارد.
سوالات متداول
سامانه یا سایت جامع روابط کاربری چیست؟
این سامانه به منظور ثبت اعتراض به رای اداره کار و بررسی مسائل حقوقی مربوط به روابط کار طراحی شده است. بنابراین افراد می توانند از طریق این سامانه برای ثبت اعتراض، درخواست بیمه بیکاری، رسیدگی به اختلافات کاری و … اقدام نمایند.
در دادخواست اعتراض به رای اداره کار چه مواردی ذکر می شوند؟
در دادخواست اعتراض به رای اداره کار باید مشخصات معترض، دلیل اعتراض و شماره ارجاع رای صادره را ثبت نمود. همچنین در صورت وجود مدرک جدید باید آن را به همراه مدارک قبلی ضمیمه دادخواست نمود.
اگر بخواهیم از کارفرما شکایت کنیم باید به کدام سامانه مراجعه کنیم؟
در صورت شکایت از کارفرما نیاز است تا وارد سامانه اداره کار شد و شکایت خود را ثبت نمود. برای اعتراض به رای اداره کار نیز باید وارد سایت جامع روابط کار شد و درخواست تجدید نظر کرد.
اگر شخصی در زمان مقرر برای اعتراض به رای اداره کار اقدام نکند، چه می شود؟
ثبت اعتراض به رای اداره کار باید در مهلت مقرر شده انجام شود. بنابراین اگر فردی در این بازه زمانی اعتراض خود را ثبت نکند، به معنای پذیرش رای بوده و باید آن را اجرا نماید.
لایحه اعتراض به رای اداره کار چیست؟
اگر کارفرما و یا کارگر قصد داشته باشد یک لایحه به پرونده اضافه نماید که رای با توجه به آن صادر شود، باید لایحه اعتراض به رای اداره کار را به صورت کتبی ثبت کند. در این صورت لایحه به پرونده اضافه شده و شورای حل اختلاف با توجه به آن رای نهایی را صادر می کند.